Aktuelnosti

Aktuelnosti

Konferencija „Learning by leaving 2022:Digital nomads in the XXI Century”

Međunarodna konferencija pod nazivom „Learning by Leaving 2022: Digital nomads in the XXI century” održana je u Palma de Majorki (Hotel Management School of the Balearic Islands – University of the Balearic Islands), 26-28.10.2022. godine, u organizaciji Euroguidance, Europass, EURES i Eurodesk mreža u Španiji. U radu konferencije su učestvovali prof. dr Vučina Zorić i doc. dr Milica Jelić, koji su profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i saradnici u aktivnostima i projektima Euroguidance i Europass mreža u Crnoj Gori.

Konferencija je bila fokusirana na odnos između mobilnosti i digitalizacije, kako su oni povezani i kako digitalne vještine korisnika utiču na njihove mogućnosti mobilnosti i  bolje upravljanje projektima ličnog i profesionalnog života, kao i kako olakšati razvoj digitalnih vještina u stvarnim iskustvima mobilnosti. Ovaj događaj imao je za cilj da podijeli programe, strategije i resurse koje različite mreže podrazumijevaju da razvijaju za sticanje digitalne kompetencije kod građana i njenog uticaja na mobilnost.

Glavni problemi i pitanja koja su se razmatrala na konferenciji su bila: evolucija koncepta mobilnosti – da li je virtuelna mobilnost stvarna mobilnost; pionirska i inovativna iskustva vezana za procese digitalizacije koja olakšavaju mobilnost; ciljevi i inicijative Evropske komisije u digitalnoj oblasti; upotreba i obim digitalnih alata i njihov uticaj na zapošljavanje, obuku, usmjeravanje i mobilnost građana; analiza mogućih strategija za ublažavanje digitalnog jaza i  barijera u pristupu i intenzivnoj upotrebi novih tehnologija; te upoznavanje sa društvenim mrežama koje najviše koriste različite grupe stanovništva i kako ih koriste.

Osim izuzetno interesantnih i korisnih plenarnih predavanja, Jelić i Zorić su prisustvovali i učestvovali u realizaciji brojnih veoma interesantnih, inspirativnih i korisnih radionioca na konferenciji, među kojima posebno ističemo sledeće: Unique academic e-course for career practicioners on mobility in Europe (o čijoj realizaciji  i moglo da se razmisli i na Univerzitetu Crne Gore); A short overview on European Digital Credentials for Learning (izuzetno inovativan pristup vrednovanju svih vještina i iskustava pojedinca koji nalazi svoju implementaciju u EU, a za naše podneblje je gotovo u potpunosti nepoznat); A perfect fit or a perfect storm? Creating synergies between Euroguidance and Europass (sjajan primjer kolega iz Hrvatske koji koriste zajedničku saradnju i prednosti povezivanja dvije mreže, tj. inicijative na obostranu korist, pritom koristeći veoma kreativne pristupe preko e-kurseva, lutkarskih predstava u pozorištu, originalnih video klipova, itd.).

Brojni kontakti sa kolegama na konferenciji su zalog za  buduću saradnju, među kojima se posebno izdvaja direktan poziv kolega iz Republike Češke za učestvovanje predstavnika iz Crne Gore na konferenciji „Meeting the future today: Competence development for the European guidance community“, 30.11.2022. godine u Pragu.