Aktuelnosti

Aktuelnosti

Održan dvodnevni regionalni sastanak radne grupe koja radi na izradi jedinstvenog regionalnog okvira kompetencija medijske pismenosti

U hotelu „Aleksandar“ u Budvi, je 23. i 24. juna održan dvodnevni regionalni sastanak radne grupe koja je radila na izradi jedinstvenog regionalnog okvira kompetencija medijske pismenosti.

Pozdravne riječi na početku sastanka su imali: Gordana Bošković, EPALE Nacionala koordinatorka iz Crne Gore, Goran Drobnjak, generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete, koji je ujedno i otvorio ovaj sastanak, i Vukašin Pudar, predstavnik Ministarstva kulture i medija.

Radnu gupu na izradi ovoga dokumenta čine članovi EPALE timova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja je koordinator ove saradnje. Članovi radne grupe iz Crne Gore su: Mr Božena Jelušić, poslanica i profesorica medijske pismenosti, Olivera Nikolić, izvršna direktorica Instituta za medije Crne Gore, Saša Klikovac, novinar i urednik TVCG, Miroslav Minić, novinar i profesor medijske pismenosti i Svetlana Jovetić- Koprivica, profesorica medijske pismenosti.

Članovi regionalne radne grupe su na svom dvodnevnom sastanku pripremili ključni koncept kako da izgleda ovaj okvir, pa su shodno tome definisani glavni ciljevi: obrazovanje za demokratsko društvo-građanina; sposobnost kritičkog promišljanja; poznavanje tehnoloških osobenosti; funkcionalna medijska pismenost i etičko korišćenje-djelovanje u medijima, tj. aktivno građanstvo.

Precizirano je i pet modula koji čine ovaj dokument, a to su: kritičko čitanje i preispitivanje medijskih poruka; uticaj medijskih sadržaja na formiranje ličnih i društvenih vrijednosti; sloboda govora i govor mržnje; manipulacija, dezinformacija i stereotipi i karakteristike savremenih medija, privatnost i zaštita podataka na mreži. Takođe je usaglašeno da svaki modul ima kratak uvod, ključne pojmove, ishode, znanja, vještine i stavove.

Rad na ovom dokumentu biće nastavljen do septembra, nakon čega će svaka zemlja pripremiti svoje nacionalne programe, koji će u Crnoj Gori proći svu proceduru usvajanja na nadležnim tijelima, a dobiće akreditaciju od Nacionalnog savjeta za obrazovanje.