Aktuelnosti

Aktuelnosti

Dana 28.04. 2022 godine  je u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, uz podršku EU info centra održan info dan povodom početka realizacije eTwinning projekta , čija implementacija u školama  traje od 1. aprila 2022. godine do 31. decembra 2023. godine. Ovom prilikom državna sekretarka u MPNKS, Milica Kadović, projektni koordinator,  Rade Keković i projektni asistent, Dragiša Damjanović informisali su prisutne o pojedinostima i mogućnostima koje pruža  pomenuti projekat.

Državna sekretarka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović istakla je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja nije bila sudionik eTwinning programa u zadnjih par godina, te da se prvi put pridružuje najvećoj evropskoj zajednici svih školskih ustanova.

„Ustopstavljanje eTwinning programa u Crnoj Gori će označiti početak implementacije Evrospkog plana za razvoj kompetencija nastavnika, što će u praksi značiti da će svi nstavnici koji dolaze iz naše zemlje imati priliku da učestvuju u raznim programima obuka, seminara, konferencijama, kao i na zajedničkim aktivnostima koje sprovodi eTwinning zajednica“, izjavila je Kadović dodajući da će se Crna Gora pridružiti evrospkom sistemu dodjeljivanja oznaka kvaliteta, kako za nastavnike, tako i za škole, što u evrospkom obrazovnom svijetu znači mogućnost za implementaciju zajedničkih projektnih aktivnosti škola, bolje kotiranje obrazovnih ustanova u evropskom prostoru, ali i dodatni instrument motivisanosti nastavnika za saradnju sa kolegama iz evrospkih zemalja. Kadović je pojasnila da je eTwinning program namijenjen  nastavnicima koji realizuju opšte obrazovne programe, ali i nastavnicima stručnih škola –  te i na nacionalnom nivou predstavlja jedinstvenu priliku za saradnju između nastavnika kroz međusobnu razmjenu praktičnih iskustava.

„Značaj ovog projekta ogleda se i sa aspekta pospješivanja multikulturalne i multilingvalne kompetencije nastavnika, ali i stvaranja bezbjednog prostora za saradnju među nastavnicima regiona i šire“, poručila je Kadović.

Koordinator projekta, Rade Keković ukazao je na važnost eTwinning programa, koji predstavlja jedinstvenu priliku za sve nastavnike i škole da se pridruže EU zajednici i postanu dio najzanimljivije obrazovne zajednice u Evropi. Takođe, Keković je naznačio brojne mogućnosti programa kao što su : saradnaj vaspitno- obrazovnih institucija u Evropi korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija, mogućnosti za besplatno i kontinuirano onlajn stručno usavršavanje nastavnika, usluge European Schoolnet koje čine 34 predstavnika evropskih ministarstava prosvjete u Evropi i šire, pristup eTwinning- u, gdje nastavnici mogu kreirati svoje projekte, kao i pristup School Education Gatavay, evropskoj onlajn platformi za školsko obrazovanje.