Aktuelnosti

Aktuelnosti

Održana trodnevna e-Twinning konferencija ,,Preduslovi za razvoj eTwinning zajednice u Crnoj Gori”

Trodnevna eTwinning konferencija ,,Preduslovi za razvoj eTwinning zajednice u Crnoj Gori” realizovana je od 23. do 25. septembra 2022. godine u prostorijama Osnovne škole ,,Mileva Lajović-Lalatović” u Nikšiću.

Konferenciju je pratilo oko 30 nastavnika i vaspitača većinom iz centralne regije Crne Gore i u sklopu nje su realizovana tri programa stručnog usavršavanja nastavnika.

Svrha održavanja Konferencije je bila predstavljanje mogućnosti eTwinning portala, upoznavanje sa savremenim tehnikama učenja i  IT bezbjednosti.

Prvog dana konferencije, projektni asistent Dragiša Damjanović je predstavio mogućnosti i izazove platforme eTwinning-a koja okuplja  prosvjetne radnike iz 44 zemlje, omogućavajući im saradnju, umrežavanje, razmjenu iskustava i digitalnih alata, kao i realizaciju zajedničkih projekata. eTwinning pruža mnoge alate za inovativne i moderne metodološke pristupe učenju i podučavanju što je neprocjenjiv izvor nadahnuća za sve aktere uključene u obrazovno-vaspitni rad a ujedno omogućava nastavnicima kontinuirani profesionalni razvoj.

O projektu SELFIE & eTwinning u Evropskom okviru za razvoj digitalnih kompetencija obrazovnih institucija govorila je Jelena Konatar iz Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u  Ministarstvu prosvjete Crne Gore.

Za radioničarski rad prvog dana  bio je zadužen Desimir Mojović koji je realizovao program stručnog usavršavanja ,,Umrežavanje nastavnika’’ nizom korisnih i praktičnih sadržaja. Prisutni su učestvovali u četiri radionice: Internet kolaboracija, Office 365 i mogućnosti korišćenja, People, Calendar, Planer i portali za nastavnike (eTwinning). Na kraju su učesnici kreirali raznovrsne sadržaje – nastavne materijale pomoću tehnologija o kojima je bilo riječi.

Drugog dana konferencije gđa Ana Labudović iz Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u  Ministarstvu prosvjete Crne Gore, predstavila je rezultate samoevaluacije obrazovnog sistema Crne Gore.

Radioničarski dio konferencije drugog dana bio je posvećen savremenim tehnikama učenja. Voditelji programa bili su Sava Kovačević i Milica Pajović. Nizom aktivnosti, prisutne nastavnike upoznali su sa vezom između savremenih tehnika učenja i eTwinning mreže. Na prvom setu radionice obrađene su teme: Efektivno i efikasano učenje, Stilovi učenja usmjereni na postignuća i Savremene tehnike učenja. Na drugom setu radionice bilo je riječi o Istraživačkim metodama učenja i Učenju putem mentalnih mapa.

Posljednjeg dana konferencije predstavnice Ispitnog centra Tamara Nedović i Bojana Ostojić upoznale  su prisutne sa radom  Ispitnog centra, kao i sa vezom između eksternih provjera znanja i digitalnog okruženja. Nakon njih je Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u  Ministarstvu prosvjete Crne Gore, predstavila Nacionalnu strategiju za digitalizaciju obrazovanja.

 

Treći radioničarski dan konferencije pripremio je Aleksandar Bandović koji je predstavio program stručnog usavršavanja nastavnika pod nazivom IT sigurnost. Održano je šest radionica na kojima su obrađene sljedeće teme: IT sigurnost, Bezbjednost korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, Tehnike i aplikacije za bezbjedne mrežne konekcije, Bezbjedno i sigurno korišćenje interneta, Upravljanje podacima i informacijama na odgovarajući način i  eTwining i IT sigurnost. Za kraj  konferencije, Marina Matijević i Savo Novović su pripremili radionicu IT sigurnost i zaštita ličnih podataka.

Konferencija je organizovana uz podršku Nacionalne organizacije za podršku eTwinning programu u Crnoj Gori.