EPALE

PLATFORMA ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH
Adresa

Centar za stručno obrazovanje, Rimski trg b.b., Podgorica | Crna Gora

Telefon:

+382 20 664 713

Kreiraj nalog

Registracija

EPALE program

Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – poznata kao EPALE – finansira se iz programa Erasmus+. Otvorena je za stručnjake za učenje odraslih: učitelje, trenere, volontere, donosioce politika, istraživače, novinare, akademsko osoblje i druge aktere u obrazovanju  odraslih.

Stranica nudi najnovije vijesti o razvoju u ovoj oblasti, što korisnicima omogućava da se povezuju širom Evrope, učestvuju u raspravama i razmjenjuju dobru praksu. 

Najava: Manifestacija „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“

 

Organizaciju ovogodišnje manifestacije „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“, koja će se održati u periodu od 10. do 29. oktobra 2022. godine, je posebno podržao projekat EPALE Nacionalna služba podrške za Crnu Goru 2022-2024, koji implementira Ministarstvo prosvjete.

Manifestacija „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“ biće otvorena prezentacijom “Obrazovanje odraslih – perspektive i izazovi”, koja će biti održana u sali velikoj Ministarstva prosvjete na II spratu (Ul. Vaka Đurovića bb), 10. oktobra 2022. godine, sa početkom u 9:00h.

Manifestaciju će svečano otvoriti ministar prosvjete, mr Miomir Vojinović.

Ovom manifestacijom promovišu se aktivnosti cjeloživotnog obrazovanja, organizatori obrazovanja odraslih i obrazovna ponuda u Crnoj Gori.

EPALE (ePlatform for Adult Learning in Europe) je nova elektronska platforma Europske komisije za obrazovanje odraslih u Europi. Zahvaljujući EPALE-u svi uključeni u obrazovanje odraslih (stručnjaci, volonteri, donosioci odluka, članovi akademske zajednice itd.) imaju pristup najnovijim vijestima i događanjima, kao i priliku za povezivanje sa svojim evropskim kolegama.  Svrha EPALE-a je poboljšanje kvaliteta i načina pružanja usluga podučavanja odraslih osoba u Europi i uspostavljanje snažnog panevropskog sektora podučavanja odraslih.

Platforma nudi interaktivne funkcionalnosti koje omogućavaju korisnicima povezivanje sa ostalim korisnicima diljem Europe: učešće u raspravama, razmjenu dobrih praksi, pregled događanja i novosti, kao i traženje partnera u području obrazovanju odraslih diljem Europe.

Projekti finansirani iz sredstava EU-a podstiču se da dijele informacije o svojim aktivnostima i rezultatima na platformi putem postova na blogu, postavljanjem vijesti, događaja i drugih vrsta aktivnosti.

EPALE sprovodi centralna služba za podršku i mreža nacionalnih službi za podršku, koje su zadužene za identifikovanje zanimljivih informacija i podsticanje učesnika na korištenje i doprinos platformi. 


  PDF download, stipendije
  PDF download, stipendije

  EPALE vijesti

  Europass
  Održan treći vebinar za organizatore obrazovanja odraslih i karijerne savjetnike u obrazovnim ustanovama

  Cilj ovog vebinara je unapređivanje znanja i umijeća iz oblasti pravopisa, kao i kompetencija za poboljšanje funkcionalne pismenosti u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju.  Specifični ciljevi vebinara su: obnavljanje poznatih i usvajanje novih pravopisnih pravila za pisanje u digitalnom okruženju; unapređenje jezičke kulture i sposobnosti pismenog izražavanja u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju (sadržaj, pravopis, rečenice […]

  CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak
  CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak Godišnji šesti CareersNeT sastanak se održava 18.i 19. oktobra 2022. godine. Učesnici na sastanku će imati priliku da čuju I razmijene nove prakse iz oblasti cjeloživotnog učenja i karijernog vođenja i savjetovanja iz različitih evropskih zemalja. Kolegnica Marija Đurišić prisustvuje sastanku na kojem će predstaviti  aktivnosti iz oblasti karijernog vođenja i [...]
  Poziv na Euroguidance konferenciju
  Poziv na Euroguidance konferenciju Crnogorski Euroguidance centar – Ministratsvo prosvjete poziva sve zaintersovane da učestvuju na Euroguidance konferenciju koja će se održati 30 novembra 2022. godine.   Konferencija je posvećena temi podizanja kapaciteta karijernih savjetnika u Evropi: dobre prakse u EU zemljama. Registracija je obavezna. Radni jezik je engleski jezik. Link za detalje o konferenciji, [...]