EPALE

PLATFORMA ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH
Adresa

Centar za stručno obrazovanje, Rimski trg b.b., Podgorica | Crna Gora

Telefon:

+382 20 664 713

Kreiraj nalog

Registracija

EPALE program

Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – poznata kao EPALE – finansira se iz programa Erasmus+. Otvorena je za stručnjake za učenje odraslih: učitelje, trenere, volontere, donosioce politika, istraživače, novinare, akademsko osoblje i druge aktere u obrazovanju  odraslih.

Stranica nudi najnovije vijesti o razvoju u ovoj oblasti, što korisnicima omogućava da se povezuju širom Evrope, učestvuju u raspravama i razmjenjuju dobru praksu. 

Najava: Manifestacija „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“

 

Organizaciju ovogodišnje manifestacije „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“, koja će se održati u periodu od 10. do 29. oktobra 2022. godine, je posebno podržao projekat EPALE Nacionalna služba podrške za Crnu Goru 2022-2024, koji implementira Ministarstvo prosvjete.

Manifestacija „XXI Dani obrazovanja i učenja odraslih“ biće otvorena prezentacijom “Obrazovanje odraslih – perspektive i izazovi”, koja će biti održana u sali velikoj Ministarstva prosvjete na II spratu (Ul. Vaka Đurovića bb), 10. oktobra 2022. godine, sa početkom u 9:00h.

Manifestaciju će svečano otvoriti ministar prosvjete, mr Miomir Vojinović.

Ovom manifestacijom promovišu se aktivnosti cjeloživotnog obrazovanja, organizatori obrazovanja odraslih i obrazovna ponuda u Crnoj Gori.

EPALE (ePlatform for Adult Learning in Europe) je nova elektronska platforma Europske komisije za obrazovanje odraslih u Europi. Zahvaljujući EPALE-u svi uključeni u obrazovanje odraslih (stručnjaci, volonteri, donosioci odluka, članovi akademske zajednice itd.) imaju pristup najnovijim vijestima i događanjima, kao i priliku za povezivanje sa svojim evropskim kolegama.  Svrha EPALE-a je poboljšanje kvaliteta i načina pružanja usluga podučavanja odraslih osoba u Europi i uspostavljanje snažnog panevropskog sektora podučavanja odraslih.

Platforma nudi interaktivne funkcionalnosti koje omogućavaju korisnicima povezivanje sa ostalim korisnicima diljem Europe: učešće u raspravama, razmjenu dobrih praksi, pregled događanja i novosti, kao i traženje partnera u području obrazovanju odraslih diljem Europe.

Projekti finansirani iz sredstava EU-a podstiču se da dijele informacije o svojim aktivnostima i rezultatima na platformi putem postova na blogu, postavljanjem vijesti, događaja i drugih vrsta aktivnosti.

EPALE sprovodi centralna služba za podršku i mreža nacionalnih službi za podršku, koje su zadužene za identifikovanje zanimljivih informacija i podsticanje učesnika na korištenje i doprinos platformi.   PDF download, stipendije
  PDF download, stipendije

  EPALE vijesti

  Realizovani okrugli stolovi u okviru „Montenegrin Youth Action-Youth Wiki“ projekta
  Realizovani okrugli stolovi u okviru „Montenegrin Youth Action-Youth Wiki“ projekta U okviru ‘Montenegrin Youth Action – Youth Wiki’ projekta koje implementira Ministarstvo prosvjete  u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i asocijacijom nevladinih udruženja ‘Mreža za mlade Crne Gore’, u periodu od 17.10-24.11 održana je serija okruglih stolova na temu „Promocija mehanizama za učešće mladih [...]
  Konferencija „Learning by leaving 2022:Digital nomads in the XXI Century”
  Konferencija „Learning by leaving 2022:Digital nomads in the XXI Century" Međunarodna konferencija pod nazivom „Learning by Leaving 2022: Digital nomads in the XXI century” održana je u Palma de Majorki (Hotel Management School of the Balearic Islands - University of the Balearic Islands), 26-28.10.2022. godine, u organizaciji Euroguidance, Europass, EURES i Eurodesk mreža u Španiji. [...]
  Realizovane studijske posjete univerzitetima u Zagrebu, Beču i Beogradu
  Realizovane studijske posjete univerzitetima u Zagrebu, Beču i Beogradu Tim Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore (UCG) i predsjednik Studentskog parlamenta UCG Andrej Vukčević, u periodu od 4. do 9. decembra 2022. godine, bili su učesnici studijskih posjeta pod nazivom "Karijerni servisi u visokom obrazovanju" na univerzitetima u Zagrebu, Beču i [...]