Euroguidance

ALAT ZA PREDSTAVLJANJE VJEŠTINA I PLANIRANJE KARIJERE U EVROPI
Postal Address:

Moskovska 111, Podgorica | Crna Gora

Telefon:

+382 20 410 123

Euroguidance mreža

Euroguidance je evropska mreža nacionalnih resursnih i informacijskih centara, koje su odredila nacionalna nadležna tijela.

Euroguidance promoviše evropsku dimenziju karijernog vođenja i pruža relevantne informacije o karijernom vođenju i mobilnosti. Mreža je uspostavljena kao dio Programa za cjeloživotno učenje Evropske komisije, a od 2014. godine nastavila je da postoji kao dio programa Erasmus+. Svoje aktivnosti sprovodi delovanjem nacionalnih centara.

Održane dvije radionice “Moj karijerni put”

Ministarstvo prosvjete je, u ponedjeljak, 16. maja, organizovalo dvije radionice “Moj karijerni put” na kojima su učestvovali učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice.

Učenici su pokazali visoku zainteresovanost i spremnost da dodatno sebe istražuju, testiraju, preispituju kako bi donijeli pravu odluku za izrgradnju njihove karijere. Učenici su imali priliku tokom radionica da spoje rezultate odrađenog  međunarodno priznatog testa sa dodatnom analizom sebe, preispitivanjem svojih odluka, kao i da čuju uspješne primjere iz prakse. 

Tokom radionice, nacionalna konsultatkinja za karijerno savjetovanje, Ivana Malović, je učenicima dala punu podršku da otključaju svoj potencijal, da zacrtaju svoje ciljeve kao i da ih ostvaruju.
 
Ova aktivnost je finansirana iz Erasmus+ projekta “Europass/Euroguidance/Europea Qualification Framework”.

Usluge Euroguidance centra mogu da koriste i svi zainteresovani studenti, učenici, nastavnici, zaposleni ili nezaposleni. Na taj način, putem informacija koje pruža Euroguidance mreža, mogu da pronađu programe obrazovanja ili usavršavanja u Evropi, korisne informacije o mogućnostima karijernog vođenja i savjetovanja u zemlji i o obrazovnim sistemima u drugim zemljama Evrope.

Odlazak u inostranstvo na učenje i obuku je dobra prilika za sticanje novih vještina i kompetencija, za proširenje vidika, za proširenje profesionalnih mreža, za upoznavanje nove zemlje i lokalnog stanovništva. 

Pronađi svoj program internacionalne mobilnosti za:

Euroguidance je evropska mrežana cionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. Glavni ciljevi Euroguidance mreže su:

• Promocija evropske dimenzije u karijernom vođenju i savjetovanju;
• Pružanje informacije o cjeloživotnom karijernom savjetovanju i mobilnosti u svrhu učenja.

Oba su cilja usmjerena na podsticanje međunarodne mobilnosti osoba u obrazovanju i osposobljavanju. Uz to, savjetnicima u karijernom savjetovanju želi se skrenuti pažnja na postojanje širokog spektra metodologija i praksi u drugim evropskim zemljama.

Prvi Euroguidance nacionalni centri uspostavljeni su 1992. godine u okviru evropskog programa Petra. Danas Euroguidance mreža djeluje kao dio programa Erasmus+ i djelimično se finansira iz sredstava Europske unije, a djelimično iz nacionalnog budžeta zemalja članica mreže. Mreža broji više od 40 nacionalnih Euroguidance centara.

Osim toga što prikuplja i objavljuje informacije o rezultatima projekata, inovativnim metodama i primjerima dobre prakse u oblasti cjeloživotnog karijernog vođenja, mreža Euroguidance omogućava i razmjenu informacija o obrazovnim sistemima u Evropi, o mogućnostima za međunarodnu mobilnost, kao i o evropskim inicijativama i programima u oblastima obrazovanja, karijernog vođenja i mobilnosti.


  Euroguidance vijesti

  Europass
  Održan treći vebinar za organizatore obrazovanja odraslih i karijerne savjetnike u obrazovnim ustanovama

  Cilj ovog vebinara je unapređivanje znanja i umijeća iz oblasti pravopisa, kao i kompetencija za poboljšanje funkcionalne pismenosti u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju.  Specifični ciljevi vebinara su: obnavljanje poznatih i usvajanje novih pravopisnih pravila za pisanje u digitalnom okruženju; unapređenje jezičke kulture i sposobnosti pismenog izražavanja u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju (sadržaj, pravopis, rečenice […]

  CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak
  CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak Godišnji šesti CareersNeT sastanak se održava 18.i 19. oktobra 2022. godine. Učesnici na sastanku će imati priliku da čuju I razmijene nove prakse iz oblasti cjeloživotnog učenja i karijernog vođenja i savjetovanja iz različitih evropskih zemalja. Kolegnica Marija Đurišić prisustvuje sastanku na kojem će predstaviti  aktivnosti iz oblasti karijernog vođenja i [...]
  Poziv na Euroguidance konferenciju
  Poziv na Euroguidance konferenciju Crnogorski Euroguidance centar – Ministratsvo prosvjete poziva sve zaintersovane da učestvuju na Euroguidance konferenciju koja će se održati 30 novembra 2022. godine.   Konferencija je posvećena temi podizanja kapaciteta karijernih savjetnika u Evropi: dobre prakse u EU zemljama. Registracija je obavezna. Radni jezik je engleski jezik. Link za detalje o konferenciji, [...]