NEO

NACIONALNA ERASMUS+ KANCELARIJA
Postal Address:

Jovana Tomaševića 15, I sprat, Podgorica | Crna Gora

Telefon:

+382 20 223 087

FaceTime:

erasmusplus@ac.me

Erasmus+ u Crnoj Gori

U partnerskim zemljama (zemlje zapadnog Balkana, zemlje istočnog i južnog Mediterana, Rusija i Centralna Azija) nacionalne Erasmus+ kancelarije (NEO) pomažu Komisiji, Izvršnoj agenciji i nacionalnoj upravi u sprovođenju programa Erasmus+. One su središnja tačka za učesnike Programa Erasmus+ u području visokog obrazovanja. Nacionalna Erasmus plus kancelarija doprinosi poboljšanju svijesti, vidljivosti, relevantnosti  i uticaju međunarodne dimenzije programa Erasmus+.

NEO prati razvoj obrazovnih politika u patnerskim zemljama, posebno u oblasti visokog obrazovanja, i ukoliko je potrebno, i druge nivoe obrazovanja. Pored EU Delegacije, NEO je focal point u zemlji za sve aktere, potencijalne predlagače projekata, korisnike i ostale zainteresovane strane po pitanju projekata EU saradnje u visokom obrazovanju.

Evropska škola za inženjering (EUSMAT) pri Univerzitetu Sarlanda objavljuje poziv za prijave za Erasmus Mundus stipendije u okviru AMASE master programa.

Program podrazumijeva stipendiranje i sticanje master diplome na jednom od partnerskih univerziteta u ovom programu:

 • UdS – Universität des Saarlandes / Germany
 • LTU – Luleå tekniska universitet / Sweden
 • UL – Université de Lorraine / France
 • UPC – Universitat Politècnica de Catalunya Barcelonatech /Spain
 • MUL – Montanuniversität Leoben / Austria
 • UPD – Università degli Studi di Padua / Italy

Program zajedničkog master programa mehanike i inženjeringa je namijenjen studentima koji su završili osnovne studije u oblasti tehničkih nauka, kao i fizike, hemije i drugih prirodnih nauka.

Trošak participacije po semestru za studente iz zemalja, koje ne pripadaju Evropskoj uniji, iznosi 4500 eura, a u cijenu je usključeno zdravstveno osiguranje. Međutim, izvrsnim i talentovanim studentima obezbijeđena je mjesečna stipendija u iznosu od 1000 eura, kao i refundacija putnih troškova i participacije.

Rok za prijave je otvoren do 15. februara 2022. godine.

Više informacija možete pronaći na www.amase-master.net ili putem kontakta office@eusmat.net.

Zainteresovani mogu aplicirati za stipendiju putem sljedećeg linka: https://amase-master.net/application/SubmitAbstract.php.

Nacionalna Erasmus+ kancelarija ima zadatak da:

 • pruža informacija o aktivnostima Erasmus+ koje su otvorene za učestvovanje svoje zemlje; (uključujući  područja visokog obrazovanja, mladih i stučnog obrazovanja, gdje je to relevantno);
 • savjetuje i pomaže potencijalnim podnosiocima zahtjeva;
 • koordinira nacionalni tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja- HERE;
 • pruža podršku političkom dijalogu;
 • održava redovne kontakte s lokalnim vlastima i predstavnicima EU; i
 • prati razvoj obrazovnih politika u visokom obrazovanju u svojoj zemlji.

Nacionalna Erasmus plus kancelarija upravlja sljedećim specifičnim akcijama, koje će biti otvorene za Crnu Goru:

 • Erasmus Mundus Joint Masters (incl. scholarships)
 • Jean Monnet Actions (higher education)
 • International credit mobility
 • Capacity building (HE, VET, Youth, Sport)
 • Erasmus+ virtual exchanges (call 2021 to be launched soon)
 • Youth mobility

Mandat koji imaju Nacionalne Erasmus + kancelarije po Erasmus + programu podrazumijeva praćenje, promociju, monitoring i diseminaciju u vezi sa svim aktivnostima Erasmus + programa u oblasti visokog obrazovanja koje su otvorene za partnerske zemlje.

Konsultacije sa studentima:

Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h  NEO

  Realizovani okrugli stolovi u okviru „Montenegrin Youth Action-Youth Wiki“ projekta
  Realizovani okrugli stolovi u okviru „Montenegrin Youth Action-Youth Wiki“ projekta U okviru ‘Montenegrin Youth Action – Youth Wiki’ projekta koje implementira Ministarstvo prosvjete  u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i asocijacijom nevladinih udruženja ‘Mreža za mlade Crne Gore’, u periodu od 17.10-24.11 održana je serija okruglih stolova na temu „Promocija mehanizama za učešće mladih [...]
  Konferencija „Learning by leaving 2022:Digital nomads in the XXI Century”
  Konferencija „Learning by leaving 2022:Digital nomads in the XXI Century" Međunarodna konferencija pod nazivom „Learning by Leaving 2022: Digital nomads in the XXI century” održana je u Palma de Majorki (Hotel Management School of the Balearic Islands - University of the Balearic Islands), 26-28.10.2022. godine, u organizaciji Euroguidance, Europass, EURES i Eurodesk mreža u Španiji. [...]
  Realizovane studijske posjete univerzitetima u Zagrebu, Beču i Beogradu
  Realizovane studijske posjete univerzitetima u Zagrebu, Beču i Beogradu Tim Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore (UCG) i predsjednik Studentskog parlamenta UCG Andrej Vukčević, u periodu od 4. do 9. decembra 2022. godine, bili su učesnici studijskih posjeta pod nazivom "Karijerni servisi u visokom obrazovanju" na univerzitetima u Zagrebu, Beču i [...]