NEO

NACIONALNA ERASMUS+ KANCELARIJA
Postal Address:

Jovana Tomaševića 15, I sprat, Podgorica | Crna Gora

Telefon:

+382 20 223 087

FaceTime:

erasmusplus@ac.me

Erasmus+ u Crnoj Gori

U partnerskim zemljama (zemlje zapadnog Balkana, zemlje istočnog i južnog Mediterana, Rusija i Centralna Azija) nacionalne Erasmus+ kancelarije (NEO) pomažu Komisiji, Izvršnoj agenciji i nacionalnoj upravi u sprovođenju programa Erasmus+. One su središnja tačka za učesnike Programa Erasmus+ u području visokog obrazovanja. Nacionalna Erasmus plus kancelarija doprinosi poboljšanju svijesti, vidljivosti, relevantnosti  i uticaju međunarodne dimenzije programa Erasmus+.

NEO prati razvoj obrazovnih politika u patnerskim zemljama, posebno u oblasti visokog obrazovanja, i ukoliko je potrebno, i druge nivoe obrazovanja. Pored EU Delegacije, NEO je focal point u zemlji za sve aktere, potencijalne predlagače projekata, korisnike i ostale zainteresovane strane po pitanju projekata EU saradnje u visokom obrazovanju.

Evropska škola za inženjering (EUSMAT) pri Univerzitetu Sarlanda objavljuje poziv za prijave za Erasmus Mundus stipendije u okviru AMASE master programa.

Program podrazumijeva stipendiranje i sticanje master diplome na jednom od partnerskih univerziteta u ovom programu:

 • UdS – Universität des Saarlandes / Germany
 • LTU – Luleå tekniska universitet / Sweden
 • UL – Université de Lorraine / France
 • UPC – Universitat Politècnica de Catalunya Barcelonatech /Spain
 • MUL – Montanuniversität Leoben / Austria
 • UPD – Università degli Studi di Padua / Italy

Program zajedničkog master programa mehanike i inženjeringa je namijenjen studentima koji su završili osnovne studije u oblasti tehničkih nauka, kao i fizike, hemije i drugih prirodnih nauka.

Trošak participacije po semestru za studente iz zemalja, koje ne pripadaju Evropskoj uniji, iznosi 4500 eura, a u cijenu je usključeno zdravstveno osiguranje. Međutim, izvrsnim i talentovanim studentima obezbijeđena je mjesečna stipendija u iznosu od 1000 eura, kao i refundacija putnih troškova i participacije.

Rok za prijave je otvoren do 15. februara 2022. godine.

Više informacija možete pronaći na www.amase-master.net ili putem kontakta office@eusmat.net.

Zainteresovani mogu aplicirati za stipendiju putem sljedećeg linka: https://amase-master.net/application/SubmitAbstract.php.

Nacionalna Erasmus+ kancelarija ima zadatak da:

 • pruža informacija o aktivnostima Erasmus+ koje su otvorene za učestvovanje svoje zemlje; (uključujući  područja visokog obrazovanja, mladih i stučnog obrazovanja, gdje je to relevantno);
 • savjetuje i pomaže potencijalnim podnosiocima zahtjeva;
 • koordinira nacionalni tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja- HERE;
 • pruža podršku političkom dijalogu;
 • održava redovne kontakte s lokalnim vlastima i predstavnicima EU; i
 • prati razvoj obrazovnih politika u visokom obrazovanju u svojoj zemlji.

Nacionalna Erasmus plus kancelarija upravlja sljedećim specifičnim akcijama, koje će biti otvorene za Crnu Goru:

 • Erasmus Mundus Joint Masters (incl. scholarships)
 • Jean Monnet Actions (higher education)
 • International credit mobility
 • Capacity building (HE, VET, Youth, Sport)
 • Erasmus+ virtual exchanges (call 2021 to be launched soon)
 • Youth mobility

Mandat koji imaju Nacionalne Erasmus + kancelarije po Erasmus + programu podrazumijeva praćenje, promociju, monitoring i diseminaciju u vezi sa svim aktivnostima Erasmus + programa u oblasti visokog obrazovanja koje su otvorene za partnerske zemlje.

Konsultacije sa studentima:

Ponedjeljak, srijeda i petak 10:00h -12:00h
  NEO

  Europass
  Održan treći vebinar za organizatore obrazovanja odraslih i karijerne savjetnike u obrazovnim ustanovama

  Cilj ovog vebinara je unapređivanje znanja i umijeća iz oblasti pravopisa, kao i kompetencija za poboljšanje funkcionalne pismenosti u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju.  Specifični ciljevi vebinara su: obnavljanje poznatih i usvajanje novih pravopisnih pravila za pisanje u digitalnom okruženju; unapređenje jezičke kulture i sposobnosti pismenog izražavanja u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju (sadržaj, pravopis, rečenice […]

  CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak
  CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak Godišnji šesti CareersNeT sastanak se održava 18.i 19. oktobra 2022. godine. Učesnici na sastanku će imati priliku da čuju I razmijene nove prakse iz oblasti cjeloživotnog učenja i karijernog vođenja i savjetovanja iz različitih evropskih zemalja. Kolegnica Marija Đurišić prisustvuje sastanku na kojem će predstaviti  aktivnosti iz oblasti karijernog vođenja i [...]
  Poziv na Euroguidance konferenciju
  Poziv na Euroguidance konferenciju Crnogorski Euroguidance centar – Ministratsvo prosvjete poziva sve zaintersovane da učestvuju na Euroguidance konferenciju koja će se održati 30 novembra 2022. godine.   Konferencija je posvećena temi podizanja kapaciteta karijernih savjetnika u Evropi: dobre prakse u EU zemljama. Registracija je obavezna. Radni jezik je engleski jezik. Link za detalje o konferenciji, [...]