SEG

INTERNET PLATFORMA ZA ŠKOLSKO OBRAZOVANJE
Adresa

/

Telefon:

/

Vijesti

Vijesti

Kontakt

Kontakt 

School Education Gateway- SEG

School Education Gateway je evropska internet platforma za školsko obrazovanje.  Dostupna je na 23 jezika EU, a ima za cilj pružanje svih relevantnih informacija za učenje, profesionalni razvoj, ”peer” podršku i umrežavanje, zajedničke projekte i mogućnosti za mobilnost, obrazovne politike itd.

Posebni alati za podršku učiteljima i školskom osoblju u pronalaženju mogućnosti obuke i mobilnosti za profesionalni razvoj, koji se mogu finansirati u okviru Erasmus+ ključne akcije 1:

Katalog kurseva (Erasmus+ alat za obuku licem u lice)

Kursevi za profesionalni razvoj učitelja i školskog osoblja.

https://www.schooleducationgateway.eu/en/pub/teacher_academy/catalogue.cfm

Prilike za mobilnost (Erasmus+ alat za mobilnost učitelja prema KA1)

Prilke za školsko osoblje da budu predavači u partnerskoj školi ili organizaciji u inostranstvu.

https://www.schooleducationgateway.eu/en/pub/opportunities/mobility.cfm

Strateško partnerstvo (Erasmus+ alat za saradnju na projektima)

Mogućnost pretrage škole ili organizacije širom Evrope, koja će učestvovati u zajedničkom projektu u cilju unaprijeđenja standarda i kvaliteta nastave i procesa učenja.

https://www.schooleducationgateway.eu/en/pub/opportunities/partnerships.cfm

Detaljnije informacije o svim prilikama dostupne su na linku.

Osim nastavničke zajednice, ciljna korisnička baza SEG -a uključuje sve strane koje učestvuju u aktivnostima u okviru programa Erasmus+ ,kao što su:

  • škole i drugi obrazovni akteri i organizacije;
  • donosioci politika i nacionalna tijela;
  • nevladine organizacije;
  • preduzeća; itd.

Budući da je ovo javna web stranica, otvorena je za pristup svima. Platforma ovako širokog opsega može poboljšati veze između politike i prakse u evropskoj školi, odnosno pomoći u promovisanju politike zasnovane na onome što se događa u školama u stvarnosti i onoga što je potrebno tržištu rada.

SEG nudi širok raspon sadržaja, kao što su:

  • dobre prakse iz evropskih projekata;
  • mjesečni doprinosi za blog i video intervjue stručnjaka za školsko obrazovanje;
  • internet kurseve za nastavno osoblje koji pomažu u rješavanju izazova;
  • izvore kao što su nastavni materijali, vodiči i Evropski priručnik za škole;
  • informacije o obrazovnim politikama;
  • aktualne vijesti i događaji; itd.

School Education Gateway- SEG vijesti

Europass
Održan treći vebinar za organizatore obrazovanja odraslih i karijerne savjetnike u obrazovnim ustanovama

Cilj ovog vebinara je unapređivanje znanja i umijeća iz oblasti pravopisa, kao i kompetencija za poboljšanje funkcionalne pismenosti u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju.  Specifični ciljevi vebinara su: obnavljanje poznatih i usvajanje novih pravopisnih pravila za pisanje u digitalnom okruženju; unapređenje jezičke kulture i sposobnosti pismenog izražavanja u digitalnim aplikacijama i digitalnom okruženju (sadržaj, pravopis, rečenice […]

CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak
CEDEFOP CareersNeT godišnji sastanak Godišnji šesti CareersNeT sastanak se održava 18.i 19. oktobra 2022. godine. Učesnici na sastanku će imati priliku da čuju I razmijene nove prakse iz oblasti cjeloživotnog učenja i karijernog vođenja i savjetovanja iz različitih evropskih zemalja. Kolegnica Marija Đurišić prisustvuje sastanku na kojem će predstaviti  aktivnosti iz oblasti karijernog vođenja i [...]
Poziv na Euroguidance konferenciju
Poziv na Euroguidance konferenciju Crnogorski Euroguidance centar – Ministratsvo prosvjete poziva sve zaintersovane da učestvuju na Euroguidance konferenciju koja će se održati 30 novembra 2022. godine.   Konferencija je posvećena temi podizanja kapaciteta karijernih savjetnika u Evropi: dobre prakse u EU zemljama. Registracija je obavezna. Radni jezik je engleski jezik. Link za detalje o konferenciji, [...]