Aktuelnosti

Aktuelnosti

Radionica „Dizajn servisa za zapošljavanje po mjeri studenata“

UNDP je podržao projekat koji realizuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore „Mogućnosti za zapošljavanje, učenje, europass i kvalifikacije“, a koji se finansira kroz tri Erasmus plus inicijative: Euroguidance, Europass i EQF.

Projektnim planom je difinisana izrada Digitalne platforme, koja bi bila informacioni servis za studente, buduće studente, poslodavce, roditelje i sve druge zainteresovane strane za pružanje informacija o mogućnostima studentskog zapošljavanja, učenja i karijernog savjetovanja.

Takođe, Karijerni centar UCG se aktivno uključio u organizaciju HCD radionice za studente.

Cjelodnevna radionica se realizovala 07.07.2022. godine u kojoj je učestvovalo 10 studenata, sa različitih fakulteta UCG i godina studija.

Na radionici je primjenjena metodologija dizajna po mjeri korisnika (HCD) sa ciljem da što detaljnije i sveobuhvatnije čuju stvarne potrebe studenata kada je u pitanju dizajniranje buduće digitalne platforme za zapošljavanje.

Dizajn po mjeri korisnika se zasniva na analizi iskustava i potreba korisnika, mapiranju njihovog korisničkog iskustva, te se kroz taj proces uočava u kojem dijelu se mogu unaprijediti postojeće usluge, dizajnirati nove,ili prepoznati izazovi u korisničkom iskustvu, generisati ideje za prevazilaženje izazova i izraditi prototip rješenja, koji se kasnije može koristiti u procesu izrade digitalne platforme.

Struktura radionice:

I Izrada profila tipičnih korisnika/ce, tzv.user persona

Nakon pozdravne riječi predstavnice UNDP-a Milice Šćepović i upoznavanja učesnika/ca sa načinom rada i njihovim predstavljanjem, učesnici/ce su podijeljeni u 2 grupe sa zadatkom da daju korisne smjernice kako da se izradi profil tipičnih korisnika/ca.

Učesnici/ce su odgovrali na pitanja:

 

Kao i koje su im potrebe i kako se osjećaju?

Cilj ove faze HCD je:

– da se što sveobuhvatnije uđe u perspektivu budućih korisnika digitalne platforme, odnosno da se prepozna šta korisnici/ce rade, kažu, misle i osjećaju; i

-da se prikupi dovoljno zapažanja kako bi se moglo saosjećati sa korisnicima i prepoznati njihova perspektiva.

 

II Definisanje problema u korisničkom putu

Nakon definisanja tipičnih korisnika/ca, učesnici/ce su nastavili rad tako što su radili analizu kako izgleda uobičajeni put, kada se traži posao preko digitalnih kanala i koje su problematične tačke.

Učenici/ce su nastavili da rade u dvije grupe i rezultat su bila 2 korisnička puta ili user journy-a, koja su predstavljena sa vrlo sličnim fazama i aktivnostima i interakcijama koje korinici/ce preduzimaju u njima.

 

 

– Raštrkane informacije u digitalnom svijetu zapošljavanja (više platformi Zaposli.me, Preko veze.me, Jobiri…) koje zbunjuju korisnike/ce i često dovodi do odustajanja.

– Studenti ne znaju gdje da traže informacije, gube puno vremena, bez rezultata.

– Isti oglasi se ponavljaju (ne ažuriraju se redovno sajtovi, istekli oglasi….).

– Oglasi šturi, šablonski, neprivlačni i prezahtjevni uslovi koje oni uglavnom ne ispunjavaju (radno iskustvo, vještine koje tek treba da stiču).

– Uslovi iz oglasa ne odgovaraju stvarnom stanju na radnom mjestu.

– Proces registrcije i apliciranja komlikovan i često tehnički zahtjevan.

– Nema tehničke podrške (ako ne uspije prijava, ako imaju problem sa unosom dokumentacije, ako ne dobijaju odgovor i sl.).

– Studenti ne znaju kako da apliciraju, kako da napišu i prilagode dokumenta za slanje (CV, diplome, motivaciono pismo i sl.)

– Studenti zabrinuti za tajnost svojih podataka.

 

Problemi su grupisani u nekoliko oblasti:

1) Transparentnost platforme (dostupnost platforme, potrebna široka promocija)

2) „Prečica“- objedinjavanje informacija

3) Edukativna podrška za studente

4) Tehnička podrška

5) Politika privatnosti podataka

6) Šturi i neodgovarajući oglasi

 

III Ideje za rješenje su: kampanja za kontinuiranu promociju platforme, izrada aplikacije koja će objediniti sve informacije i standardizacija oglasa .