Aktuelnosti

Aktuelnosti

Studijska posjeta: „Karijerni servisi u visokom obrazovanju”

U  okviru projekta Erasmus plus „Mogućnosti za zapošljavnje, učenje, Europass i kvalifikacije – ELEQ-opp“ organizovana je Studijska posjeta „Karijerni servisi u visokom obrazovanju“. Studijska posjeta je organizovana u cilju: unapređenja karijernih servisa na Univerzitetu Crne Gore, razmjene dobre prakse i uspostavljanja i jačanja međuinstitucionalne saradnje u ovoj oblasti.

Kao jedan od najvažnijih razloga za organizovanje Studijske posjete je uspostavljanje sistema studentskog zapošljavanja u Crnoj Gori, te se pokazalo neophodnim prikupljanje što više informacija o sistemu studentskog zapošljavanja, zakonskim rješenjima i praksama u zemljama Regiona i EU.   U okviru projekta ELEQ-opp razvijena je Digitalna platforma za studentsko zapošljavanje, urađena je Studija „Najboji modeli i prakse studentskog zapošljavanja“, a trenutno se radi na izradi nacrta Zakona o studentskom zapošljavanju i studentskim servisima.

Zemlje koje su identifikovane za uspostavljanje saradnje i razmjenu dobre prakse su: Srbija, Hrvatska, Mađarska i Austrija.

Radna grupa Univerziteta Crne Gore je posjetila Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Beču i Univerzitet u Beogradu, dok je Radna grupa Ministarstva prosvjete posjetila Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Budimpešti i organizacije koje se bave omladinskim pitanjima u Srbiji.